Vakidioot

Daniele Dentici

De Italiaanse ondernemer Daniele Dentici (50) heeft samen met zijn vriend Dominik Radzian vier schoenenwinkels in Amsterdam, gespecialiseerd in exclusieve Italiaanse schoenen. Ook zijn ze mede-eigenaar van de Officine Creative-flagshipstore in onze hoofdstad. Voor de rubriek Vakidioot beantwoordt hij veertien persoonlijke vragen.

Tekst: Wilke Wittebrood

Wat vind je mooi aan je vak? “De Daniele Dentici-winkels bestaan nu tien jaar. Met een aantal fabrikanten, zoals Tiffi, werken we al vanaf dag één samen. Wat ik mooi vind, is dat het veel meer is dan alleen een zakelijke relatie. We zijn inmiddels goede vrienden en ontwikkelen ook eigen modellen samen.”

Welke taal zou je willen spreken? “Frans, omdat het zo chic klinkt, en Duits. Op school heb ik zes jaar Franse les gehad, maar daarna heb ik nooit meer geoefend. Ik heb een jaar in Berlijn gewoond en daar de taal vrij snel geleerd, maar dat is inmiddels ook weggezakt.”

Inspirerende winkel? “Andreas Murkudis in Berlijn, een van de eerste conceptstores. De etalages in Florence en Milaan vind ik ook altijd erg inspirerend, zeker rondom de Milan Fashion Week.”

‘Mijn familie had min of meer besloten dat ik accountant zou worden’

Heb je een bijnaam? Lachend: “Mijn collega’s noemen me soms Mussolini of ‘Il Duce’ (de leider, red.), Mussolini’s bijnaam. Ik ben namelijk nogal een controlfreak.”

Van welk bijbaantje heb je veel geleerd? “Ik heb eigenlijk maar één bijbaantje gehad. Als tiener flyerde ik voor Smia, een kledingwinkel in Palermo die gespecialiseerd was in luxe bontjassen. Drie keer per week haalde ik daar in alle vroegte een enorme stapel flyers op; die moest ik dan in bepaalde wijken onder de ruitenwissers van auto’s schuiven. Op zulke dagen stond ik om 4 uur op, was ik van 5 tot 7 aan het flyeren, ging ik naar huis om te douchen en kon ik meteen door naar school.”

Waar ben je opgegroeid? “In Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Ik heb op een privéschool gezeten en toen ik ging studeren, heeft mijn familie min of meer voor me besloten dat ik accountant zou worden. Zij betaalden voor mijn studie; daardoor voelde ik me verplicht die richting op te gaan. Ik heb er nooit meer wat mee gedaan, al komt de kennis me bij het runnen van onze winkels wel van pas. Achteraf vind ik het wel jammer dat ik niet eerder mijn eigen weg ben gevolgd.”

Andreas Murkudis in Berlijn

Cassata

Palermo

Hoe ben je in Nederland terechtgekomen? “Via een omweg. Mijn toenmalige vriend en ik besloten naar Berlijn te verhuizen. Eenmaal daar liep de relatie binnen een jaar stuk. Ik had een vakantie nodig en ben zes weken naar Amsterdam gegaan, want dat was in de buurt. Eenmaal daar vond ik het superleuk. Amsterdam heeft de juiste maat – niet te groot en niet te klein. Het is een comfortabele stad.”

Wat is je guilty pleasure? “Suiker, al probeer ik het te vermijden. Sicilië staat bekend om zijn patisserie. De banketbakkerijen in Palermo maken dingen die té lekker zijn. Mijn favoriet is cassata, een taart met gezoete ricotta en gekonfijte vruchten.”

Van welk beroep droomde je als kind? “Mijn vader zag er altijd pico bello uit. Als kind wilde ik in de winkel werken waar hij zijn kleding kocht, Giovanni Alongi. Een high-end mannenmodezaak in Palermo.”

Heb je tatoeages? “Eentje. Tijdens een vakantie in Malaga heb ik out of the blue een tribal op mijn rug laten zetten, want die waren toen in de mode. Píjn dat het deed. Spijt heb ik er niet van. Hij zit toch op mijn rug, ik zie hem nooit.”

Giovanni Alongi, Palermo

Rome

Grace Jones

Waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken? “De Siciliaanse keuken. Ik ben gek op sarde a beccafico (gevulde sardines) en caponata (koud voorgerecht met aubergine). Helaas kan je in Nederland nergens écht lekker Siciliaans eten. We hebben hier de juiste ingrediënten niet.”

Je favoriete vak op de middelbare school? “Wiskunde, want daar was ik goed in. Ik ben een snelle denker – mijn brein gaat altijd door – en zie de oplossing vaak direct.”

Beste concert ooit? “Dat zijn er twee. Op mijn zestiende ben ik naar een concert van Chaka Khan in Palermo gegaan. In mijn eentje, het was bij mij in de buurt. En in 2009 zag ik Grace Jones voor het eerst live in Paradiso. Heel indrukwekkend. Weet je wat het is met Grace Jones? Zij was al een stijlicoon voordat sterren als Madonna, Lady Gaga en Beyoncé begonnen. Ik heb Beyoncé onlangs in de Ziggo Dome gezien, maar sorry, dat is niet te vergelijken met een optreden van Grace Jones. Jones is veel beter.”

De mooiste stad ter wereld? “Elke stad heeft iets, maar Rome is wel heel bijzonder. Daar loop je letterlijk door de geschiedenis. Op elke straathoek is wel iets te zien dat duizenden jaren oud is.”

Beeld 1: Privé – Beeld 2: Wilke Wittebrood – Beeld 3: Thomas Meyer – Beeld 4: www.flickr.com/Luigi Scorcia - Beeld 5: www.pixabay.com/Salavator Regalle - Beeld 6: www.facebook.com/Giovanni Alongi Boutique - Beeld 7: Pixabay.com-kittyvanrooij216 – Beeld 8: www.bol.com