Wilke Wittebrood,

vakredacteur Schoenvisie

Wereld van morgen

“Verandering is de enige constante factor.” Met deze conclusie besloot trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk zijn theatershow ‘De wereld van morgen’, over het wonen, werken en winkelen van de toekomst. Eind augustus trad hij op tijdens een ledenavond van Schoenen- en Ledersociëteit De Langstraat (Sell). Ik dacht dat hij een grapje maakte toen hij vertelde dat hij zelf al meerdere chips in zijn lichaam heeft, waarmee hij onder meer zijn Tesla kan starten. Maar inmiddels is hij alweer bezig met de volgende stap: breinimplantaten. “Binnenkort ga ik naar Japan. Hoe handig zou het zijn als ik de taal via zo’n chip kan uploaden?”

Lang verhaal kort: de toekomst is dichterbij dan je denkt. Dat weet ook Marijn Verschure, sinds 2 augustus 2018 de nieuwe general manager van Cast. We spraken hem uitgebreid over zijn toekomstvisie op het schoenencentrum, waarin - als het aan Verschure ligt - technologie een belangrijke rol zal spelen. Hoe dat er concreet uit zou kunnen zien? Nou, bijvoorbeeld zo: “Ik kan me voorstellen dat bezoekers zich straks via een pasje of gezichtsherkenning bij de digitale receptie melden. Eenmaal binnen worden ze begeleid door een digitale tool - misschien wel in de vorm van een holografische assistent - die hen informeert over wat er in het centrum gaande is.” Verschure wil in korte tijd grote stappen zetten. “Het centrum heeft absoluut potentie, maar om toekomstproof te worden moeten we een draai van 180 graden maken. We staan aan het begin van een complete transitie.”

Mode- en schoenenontwerpers kijken voor inspiratie niet alleen vooruit, maar ook terug. Momenteel ligt de focus op het decennium 1990-2000. Denk aan heuptasjes, jelly shoes en Buffalo London-plateausneakers. Die laatste passen in de lange rij ‘ugly shoes’ die alweer even de beurzen en catwalks domineren. In deze editie daarom ook aandacht voor luchtiger zaken. Want waar komt de hang naar lelijke mode eigenlijk vandaan?


Wilke Wittebrood


Vakredacteur Schoenvisie

Foto: Bas Elfring