Vakidioot

Michael van den Hoven

Wie is Michael van den Hoven (46), de accountmanager van het nieuwe schoenenmerk Lerora (Van Drunen Schoenfabriek)? In de rubriek Vakidioot leggen we hem 16 persoonlijke vragen voor.

Tekst: Wilke Wittebrood

Waar zou jij niet zonder kunnen? “Mijn vrouw en mijn kinderen. Dat is toch waar je het uiteindelijk allemaal voor doet.” Lachend: “En mijn bakkie koffie in de morgen. Anders word ik niet wakker.”

Het spannendste dat je ooit hebt gedaan? “In 2016 ben ik gestopt als accountmanager bij het Nederlandse schoenenmerk Footnotes. Daarna ben ik met mijn zakelijk partner Tom Spoormakers een schoenenagentuur begonnen en was ik agent voor Shoecial Media, dat de social media voor schoenenbedrijven verzorgt. In het begin werkte ik er drie dagen naast. Uiteindelijk ben ik fulltime zelfstandig ondernemer geworden. Over die beslissing heb ik lang moeten nadenken. Vooral de financiële onzekerheid vond ik erg spannend.”

Waar ben je opgegroeid? “In Nieuwkuijk, een dorp tussen Waalwijk en Den Bosch. Ik woon er nog steeds. Veel meer dan een straat en een paar huizen is het niet, maar de ligging is prachtig. Het is vlakbij de Loonse en Drunense Duinen. Binnen een paar minuten zit je midden in de natuur.”

Wat was je voor kind? “Ik was altijd buiten. Mijn ouders hadden een boerderij met een flink stuk land, waar we onze gang konden gaan. We bouwden boomhutten, groeven tunnels en haalden flink wat kattenkwaad uit.”

Is er een restaurant of café dat je wekelijks bezoekt? “Geen restaurant, maar de clubavond van de plaatselijke voetbalvereniging - RKVV Nieuwkuijk - is vaste prik op donderdag. Ik ben teamleider en sinds een jaar bestuurslid. Onze club is het sociale hart van Nieuwkuijk, een bindende factor binnen het dorp.”

Welke film heeft indruk op je gemaakt? “‘Schindler’s List’, over een Duitse zakenman die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van meer dan duizend Joodse mensen redde. Je hoort, leest en ziet wel meer over de oorlog, maar deze film kwam echt binnen. Mijn moeder en grootouders hebben de Tweede Wereldoorlog heel bewust meegemaakt en ons er altijd veel over verteld. Dat speelt waarschijnlijk mee.”

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken? “De tzatziki van Rhodos, onze vaste Griek in Den Bosch. Dat vind ik zó lekker. Ik bestel altijd een extra portie en die gaat helemaal op.”

Welke belangrijke beslissing heb je recent genomen? “Mijn eigen bedrijf was nog geen anderhalf jaar oud toen Van Drunen Schoenfabriek me vroeg of ik hun nieuwe schoenenmerk Lerora wilde vertegenwoordigen. Een voorstel dat ik niet kon weigeren. Aan een mooi merk bouwen, waar leveranciers en retailers beiden geld aan kunnen verdienen, is wat ik het liefste doe.”

Heb je een guilty pleasure? “Foute Nederlandstalige muziek. Denk aan zangers als Tino Martin, Django Wagner en Jannes. Mijn vrouw en ik vinden dat hartstikke leuk. Volumeknop op tien en lekker meezingen met een biertje in de hand.”

‘Foute Nederlandstalige muziek, mijn vrouw en ik vinden dat hartstikke leuk’

Naar welke muziek luister je verder graag? “Al sinds mijn vijftiende is U2 mijn lievelingsband. Ik weet nog heel goed dat ze in 1987 naar De Kuip in Rotterdam kwamen. Dat was nog in de tijd dat je zo ongeveer voor de deur moest kamperen om kaartjes te bemachtigen. Ik dus in de rij voor tickets - was het concert tien mensen voor me uitverkocht. Ontzettend zuur, want het zou de eerste keer worden dat ik ze live zou zien. Gelukkig is dat inmiddels meer dan goed gekomen.”

Wat doe je om te ontspannen? “Ik ben een fanatiek mountainbiker. Elke zondag en in de zomer ook dinsdagavond ga ik met een groep vrienden rijden. Het is intensief, ideaal om je hoofd leeg te maken en je bent ook nog eens lekker in de natuur.”

Waar geef je graag geld aan uit? “Schoenen, kleding, lekker eten en een goede fiets. Een hobby mag geld kosten, zeg ik altijd.”

Heb je een slechte gewoonte waar je wel vanaf zou willen? “Ik kan niet voor twaalven naar bed. Zelfs niet als ik de volgende morgen vroeg op moet. Je begrijpt: op zulke dagen is het moeilijk om eruit te komen.”

Van welk beroep droomde je als kind? “Mijn ouders hadden vroeger een schoenenzaak, Van den Hoven Schoenen en Sport. Als kind wilde ik de winkel overnemen, maar toen ik zeven was, verkochten ze het bedrijf. Daarna namen ze een delicatessenzaak in Nijmegen over. Na de middelbare school ben ik daar aan de slag gegaan en heb ik een inpandige lunchroom opgezet, Pain de la France. In 1997 besloten we de delicatessenwinkel te verkopen. Daarna ben ik alsnog in de schoenen beland.”

Je favoriete vakantiebestemming? “In Oostenrijk kom ik helemaal tot rust. Vooral in de winter, tijdens het jaarlijkse skitripje met mijn vriendengroep, maar ook in de zomer is het er heerlijk. De mensen zijn vriendelijk, de natuur is prachtig en de lucht schoon.”

Heb je een bijnaam? “Onder mijn fietsvrienden sta ik bekend als ‘handy Mike with his little bike’. Ik had altijd een 26 inch mountainbike, de anderen een 29 inch. Maar daardoor was ik wel een stuk behendiger en wendbaarder dan de rest.”

Beeld 1: Wilke Wittebrood – Beeld 2: Privé – Beeld 3: www.impawards.com - Beeld 4: Privé – Beeld 8: Nikodem Nijaki/CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – Beeld 5: Piet van de Wiel/CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – Beeld 6 : www.pixabay.com/Kordi Vahle2