Wilke Wittebrood Vakredacteur Schoenvisie

Perspectief

Als iemand zich tijdens deze crisis de benen uit het lijf loopt voor de winkeliers (signaleerde het FD vorig jaar ook al), is het Inretail-directeur Jan Meerman. De branchevereniging voor de mode-, schoenen-, sport- en woonsector lobbyt al meer dan een jaar intensief voor haar leden. Naast hulde voor die inzet namen de afgelopen weken ook de vragen over de resultaten toe. Want door al die beperkende voorwaarden rondom de versoepelingen voor de non-food detailhandel had je er in de praktijk toch nog niets aan? En de grootste vraag van allemaal: waarom bleven de winkels maar dicht?

In een interview met mijn collega Rosita van der Kwaak doet Meerman uit de doeken wat er in die periode achter de schermen gebeurde. Hoe de lobby in zijn werk gaat en hoe de uiteindelijke besluitvorming van het kabinet tot stand komt. “Het is niet zo dat ik de minister bel en dan krijg wat we willen.” Anders waren de winkels wat Meerman betreft al lang en breed weer open geweest. Daarnaast gaat hij in op Inretails veranderende aanpak. Naarmate de sluiting voortduurde, werd ook de toon van de brancheorganisatie harder. Dat leidde begin maart tot een rechtszaak tegen de staat, die werd verloren. Het hoger beroep loopt op het moment van schrijven nog.

De situatie verandert van dag tot dag. Waar het er half maart nog op leek dat er richting Pasen meer perspectief voor de retail zou komen, zijn de huidige coronamaatregelen nu opnieuw met drie weken verlengd en blijven winkels tot 20 april aangewezen op click & collect en shoppen op afspraak. Dat is een hele bittere pil. Ik ben diep onder de indruk van de manier waarop jullie je door deze ongekend zware maanden heen slaan. En dankbaar voor de ondernemers die me tijdens de lockdown wilden ontvangen: Roger en Claudia Theunissen van Theunissen Schoenmode in Heerlen, die in februari hun 100-jarig jubileum vierden, en de vertegenwoordigers die poseerden voor onze Bestseller-fotoreportage in Cast. Ik heb goede hoop dat we elkaar volgend seizoen onder betere omstandigheden treffen; modeontwerpers sorteerden tijdens de internationale modeweken voor winter 2021-2022 alvast voor op een periode vol feestjes.

Credit foto Wilke: Bas Elfring

In deze editie