Wilke Wittebrood

Vakredacteur Schoenvisie

Stay safe

We sloten deze nieuwe editie van Schoenvisie af op woensdag 11 maart. Eén dag voor de persconferentie waarin we werden opgeroepen vanaf nu zoveel mogelijk thuis te werken en vier dagen voor het bericht dat de scholen, restaurants en sportclubs zouden sluiten. Met andere woorden: nét voordat het coronavirus het nieuws en het dagelijkse leven ging bepalen. Dat is de reden dat je in dit nummer geen verhalen over de coronacrisis leest. Daarvoor verwijs ik je graag naar www.schoenvisie.nl. Hier informeren we je dagelijks over de nieuwste ontwikkelingen en hoe je je als schoenenondernemer in deze verwarrende en onzekere periode staande houdt.

In deze editie besteden we aandacht aan een thema dat, hoe begrijpelijk ook, door de coronacrisis ondergesneeuwd dreigt te raken: duurzaamheid. Het roer moet om, stelt Carl van der Putten, de eigenaar van JJ Footwear, in gesprek met Schoenvisie. Met de overname en herlancering van het duurzame schoenenmerk Pretty & Fair wil hij een eerste stap zetten richting een ‘groenere’ schoenenbranche. Bij andere leveranciers neemt de interesse voor sustainability eveneens toe, zagen we tijdens Buy & Bloom in Cast en Gallery Shoes in Düsseldorf. Startende schoenenmerken als Pretty & Fair zijn bijna zonder uitzondering duurzaam, simpelweg omdat de ondernemers erachter vinden dat je er in deze tijd niet meer mee wegkomt om het onderwerp links te laten liggen. Ook gevestigde merken implementeren duurzaamheid stapsgewijs in hun strategie. In de vorm van een eco-sublijn bijvoorbeeld, of door over te stappen op schone energie.

Ook retailer Geertje Theelen van schoenenwinkel Pieds sur Terre in Heerlen hecht belang aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze heeft plannen voor zonnepanelen op het dak en ondersteunt verschillende goede doelen. De ondernemer stapte in 2008 als tweede generatie in het familiebedrijf. In de daaropvolgende jaren heeft Pieds sur Terre een ware transformatie doorgemaakt, waarover ze in dit magazine meer vertelt. Leuk detail: Theelen begon haar schoenenloopbaan bij Van der Putten.

Veel sterkte in deze onzekere tijden, namens het hele Schoenvisie-team. Let goed op jezelf en op elkaar.

Wilke Wittebrood Vakredacteur Schoenvisie

Credit: Bas Elfring

In deze editie

Etalage Van de Gouden Schoen tot rode zolen en Parijse chic

Interview met Carl van der Putten, JJ Footwear: ‘Pretty & Fair speelt in op de vraag naar verantwoorde producten’

Gespot op Gallery Shoes: 4 trends voor winter 2020-2021

Even afrekenen bij Pieds sur Terre in Heerlen ‘Ik wilde geen winkel voor moeilijke voeten’

Buy & Bloom Inkooptips Wat zijn de musthaves voor winter 2020-2021?